Over Rwanda

Rwanda ligt in het midden van Afrika, is ongeveer even groot als België en is met bijna 11 miljoen inwoners het dichtstbevolkte gebied van Afrika. Rwanda is onder andere bekend van de berggorilla’s en van de onrusten tussen de bevolkingsgroepen Hutu’s en de Tutsi’s. Deze onrust heeft in 1994 geleid tot een genocide waar in 100 dagen tijd naar schatting 1 miljoen mensen zijn overleden. De gevolgen van de genocide waren dan voor het land ook ingrijpend: veel mensen waren hun familie verloren en het economische leven was tot stilstand gekomen.

Door het wederopbouw van het land heeft Rwanda zich weer positief op de kaart gezet. De Oost-Afrikaanse republiek is met een jaarlijkse groei van 7 procent één van de snelst groeiende Afrikaanse economieën. De tandheelkundezorg in Rwanda laat echter nog steeds veel te wensen over. Een onderzoek in 1999 van de “Association des Chirurgiens Dentistes du Rwanda” in samenwerking met de “World Dental Development Fund” heeft aangetoond dat meer dan 60% van de kinderen in Rwanda aan kiespijn lijden. De situatie onder volwassenen is nog slechter door ongevallen en ziektes (zoals AIDS en mondkanker). Rwanda kent op een bevolking van 11 miljoen mensen ongeveer 20 tandartsen. Dus eén tandarts op ongeveer 550.000 mensen! De gemiddelde tandartsendichtheid in Nederland is ongeveer 1900 inwoners per tandarts.

De conclusie van het rapport Oral Health Policy in Rwanda van 2005 is dan ook dat er de komende jaren veel aandacht moet worden besteed aan alle vormen van tandheelkundige zorg.