Voorlichting, DPP en ART scholen

De doelgroep zijn de kinderen van 4 – 21 jaar. In Rwanda zijn dat ongeveer 8 miljoen kinderen. De scholen zijn lagere, middelbare en lager beroepsonderwijs.
De leerkrachten worden actief betrokken bij de mondhygiëne. Ze krijgen voorlichting over het programma  en hoe zij de kinderen moeten stimuleren om tanden te poetsen. Een belangrijk onderdeel is ook de voedingsgewoonten. Helaas wordt steeds meer de westerse voeding overgenomen met te veel slechte suikers. Gelukkig wordt er in Rwanda weinig gerookt zodat daar niet veel tandbederf door wordt veroorzaakt.

Voor de hele kleine kinderen heeft een uitgebreid tandheelkundig onderzoek niet zo veel zin. Wel wordt hun het tandenpoets liedje geleerd. Het is leuk en bemoedigend te zien dat ze na jaren het liedje nog steeds kennen. Voor de wat oudere kinderen is naast de DPP het ART van belang. In veel gevallen lopen de kinderen al heel lang rond met tand- en kiespijn en kunnen ze ook niet meer worden geholpen met de ART. In die gevallen worden ze doorverwezen naar een tandheelkundige kliniek.

We zouden dus kunnen zeggen dat er al winst is geboekt. Er is aandacht voor de mondverzorging en er wordt wat gedaan tegen kiespijn. Vaak nog steeds te laat en blijft er geen andere mogelijkheid over dan extractie, maar het bewustzijn voor mondhygiëne begint te groeien.